Client:        Anise Gallery 

Location:    London, UK

Type:         Competition

Type3 studio was shorted listed in an open call competition for the temporary redesign of the Anise Workshop in Forest Hill, South London.  The contest was organised by the founders of the Anise Gallery, a contemporary art gallery in Shad Thames, who invited practices to propose a ‘creative mini-hub’ to temporarily occupy a disused light industrial unit, providing start-up space for architects and other creative companies.  The plot includes a 1970s industrial unit – the focus of the competition – and a late-19th century chapel, which is expected to be converted into apartments. Proposals had to feature offices, a flexible exhibition space, and an external element which ‘makes a statement’. 

Our proposal placed the sharing of ideas, discourse and making, at the heart of the scheme.  The sculptured timber Prototype and Presentation apparatus enables a small auditoria, for up to 50 people, for lectures, performances or film screenings, or the resident artists and designers to discuss, debate and present their work . Housed within the timber auditoria  is  a shared workshop for 3d printing, cnc cutting or simply building and spraying models and prototypes.  Surrounding this is a  flexible gallery / exhibition space which can be used for anything from sculpture, to painting, performance and audio-visual artworks.  

 

Behind the monolithic gallery walls are dedicated and secure flexible work space, which can be configured to form individual offices, one large collaborative space, or a mixture of the two. The kitchen and WC facilities have been re-configured slightly, utilising existing drainage locations, to enlarge the kitchen and open it onto the main exhibition space and auditoria. This forms the gallery bar and shop during exhibitions and a shared kitchen for the resident artists and designers. 

 

The super-graphics applied to the floor give the space a cohesion and connect the interior and exterior, leading visitors through the courtyard and around the gallery space.  The courtyard is arranged as a forest of tress, with a pathway leading to a clearing where the entrance to the gallery is situated. The trees are in tubs, in order that they can be relocated if access is required for larger pieces of art. This proliferation of trees and planting will provide privacy, improved air quality, bio-diversity and access to nature for visitors and residents of the building.